En kort sammanfattning från Makkabiaden!

100 dagar kvar till makkabiaden

Maccabiah 2017

Årets bästa och viktigaste resa – följ med till Europeiska Makkabispelen och se det judiska Berlin, 27 – 30 juli 2015

I samband med att de Europeiska Spelen i juli 2015 kommer Svenska Makkabiförbundet, i samarbete med Resecity, ordna en supporterresa till Berlin. Det är en historisk händelse ,70 år sedan Andra Världskriget slut Spelen hålls i samma stad som Hitler invigde OS 1936 med nazisthälsningen. Vi kommer tillbaka som stolta svenska judar, vårt svenskt-judiska landslag kommer att idrotta på samma arenor där vi tidigare var förbjudna att närvara.

Förutom möjligheten att få se våra idrottare tävla, kryddar vi VIP- resan med intressanta utflykter. Klicka på länken så får kan du se en film om Makkabispelen https://www.youtube.com/watch?t=44&v=RIdqr4YPonU

· Invigning av Makkabispelen – det bästa platserna VIP

· Möt den svensk-judiska landslaget

· Matcher

· Nya Synagogan

· Kristallnatten

· De f.d Judiska kvarteren

· Den äldsta Judiska gravplatsen

· Minnesstenarna “Stolpersteine”

· Rosenstrasse Protesten

· Otto Weidts Verkstad

· Förintelsemonumentet

Flyg med SAS, utresa 27/7 – Hemresa 30/7

Hotell med frukost och fri wifi på 4 ½-stjärnigt hotell i centrala Berlin

Transfer till och från flygplatsen

Inträdesbiljetter till invigningen (VIP-platser)

4 timmars sightseeing med svensktalande guide i ”Judiska Berlin”.

Cirka pris 5.700:-/person i dubbelrum.

Berlin var en gång en av de stora judiska städerna i Europa där en tredjedel av Tysklands judar bodde. Redan under medeltiden levde judar i Berlin och med upplysningen under Moses Mendelssohn började församlingen att frodas. Detta får ett förödande slut under den nazistiska diktaturen och förintelsens fasor där 55.000 judar från Berlin deporteras och mördas i koncentrationsläger. Idag har den judiska församlingen gjort en anmärkningsvärd återhämtning och är en av de snabbast växande i världen.

Begränsat antal platser. Om du tycker det här låter spännande skicka en intresseanmälan till Thomas Grünwald till thomas.grunwald@resecity.se

Skicka gärna informationen vidare till ditt nätverk.

Berlin 2015

Nu börjar förberedelserna inför Europamakkabiaden i Berlin 2015. Är du intresserad av att delta? Hör av dig och håll utkik på vår hemsida för mer information. Sprid ordet!

1 månad kvar till invigningen, det ser jag fram emot på ett speciellt sätt!

För 16 år sedan, 1997, hade jag förmånen att få vara med på min andra Makkabiad. Denna gång som lite äldre i ett relativt ungt seniorfotbollslag – nu skulle jag ta chansen att uppleva det där som jag missade 16 år tidigare (då också i fotbollslaget men då var jag yngst bland många äldre).

Jag minns den där kvällen 1997  mycket väl, vi var samlade utanför Ramat Gan Stadium i Tel Aviv, uppdressade i våra svenska färger, laddade till tusen, det var ju detta man hade drömt om och väntat på. Tillsammans med kanske 7000 andra idrottsmän och kvinnor skulle vi få ta emot jublet ifrån tusen och åter tusen jublande människor på läktarna. Efter en relativt lång väntan (se tidigare krönika varför vi får vänta) så var det äntligen dags att marschera in bakom den svenska flaggan men något hände. Något gjorde att allt tog så mycket längre tid än det borde. Först märkte vi inget, Sverige går ju alltid in bland de sista nationerna. Helt plötsligt såg vi en helikopter som cirkulerade ovanför arenan och så kom en till. Vad var det som hade hänt? Ingen sa något (det här var före mobiltelefonens genomslagningen…). Så kom beskedet. Bron, som vi skulle marschera över på väg in på arenan, hade rasat samman när Australiensarna var mitt uppe på. Kalabalik uppstod, folk föll flera meter ner i vattnet och många människor skadade sig (och dog visade det sig i efterhand). Allt direktrapporterades via helikoptrarna i skyn men vi fick inget veta – förrän efter ett bra tag. När vi satt där och väntade och förstod att något hade hänt såg jag mig omkring bland de yngre truppmedlemmarna, de som var med för första gången, och jag såg deras bittra och chockade blickar – det var ju detta (invigningen) alla hade pratat om, det var ju detta som alla ville uppleva, och nu detta.

Det blev ingen invigning för oss den gången, 1997 års Makkabiad blev väldigt annorlunda (på många sätt men detta kan vi ta en annan gång). Det var många väldigt besvikna och ledsna människor runt mig då vill jag minnas och jag vet ju vilken glädje det är att få vara med om en invigning så därför bestämde jag mig för, där och då, att jag skulle göra vad jag kan för att fler ska få möjligheten att marschera in bakom den svenska fanan och ta emot folkets jubel.

Om exakt 1 månad (den 18 juli), vid exakt denna tid så kommer solen ha gått ner över Jerusalems berg. Några av oss kommer förmodligen att fortsätta att sitta under någon segelduk för att vi tror att det är svalare där andra rusar säkert omkring och snacka med andra deltagare från de 70 nationer som ställer upp sig utanför Teddy Stadium i Jerusalem. Spektaklet som vi kommer att få vara med om är något som man sent kommer att glömma.

Jag tror att det kommer att bli extra roligt denna gång i o m att vi på läktaren har en egen supporterklack. På sektion 15 kommer det att vara gult&blått och det är inte Bosniens eller Ukrainas supportrar som sitter där, nej där sitter ett stort gäng från Svenska fans (nåja) och jag förmodar att de är lika laddade som vad vi kommer att vara om exakt 1 månads tid.

Tack för att du ”lyssnade”!

Mats Israelson
Överledare för den svenska Makkabiadtruppen 2013

Sista minuten! Flygbiljetter till/från Israel

Svenska Makkabiförbundet har några extra flygbiljetter med Norwegian som är betalda och skall med allas vår hjälp säljas ..

Norwegian säljer dessa på nätet och de kostar idag:
Utresa Stockholm-Tel Aviv, 17 juli –  2,199  (2 platser kvar)
Hemresa Tel Aviv – Stockholm, 31 juli –  3,325  (1 plats just nu)
Tutto – 5,524 :-   DETTA ÄR UTAN BAGGAGE ..

Förbundet erbjuder samma resa för 4,600 inklusive 20 kg bagage

Vill du hellre endast ha en enkelresa så ser kostnaderna ut såhär:
17 Juli:- 2,200 :-
31 juli : 3,000 :-

Maila mats@makkabiad.com om du har en kund / kunder –  först till kvarn gäller..

 

Hälsningar
Svenska Makkabiförbundet

5 månader sen kör vi!

141 dagar kvar!

Om mindre än 5 månader är allt i gång och vi har hunnit med att; få var med på en invigning tillsammans med 9000 (!) aktiva och 32 000 personer på läktarna, finna vårt nya boende för de närmaste 2 veckorna, träffat motståndare som vi också delar boende med, dra igång träningar och matcher i den 19:e Makkabiaden, bli emottagna på Ben Gurion av 40-gradig värme och stekande sol – efter en härlig flygresa. Räkna med att det kommer bli många intryck under de närmsta veckorna i Israel – hoppas att du är laddad!

Innan vi står där på Arlanda, tidigt en morgon i juli månad så är det många saker som ska bli klara och tiden är något som just nu springer ifrån oss. Men jag vet att vi grejar det. Är du intresserad av att veta mer om vad som ska göras eller vill du vara med och packa upp utrustningen inför utdelningen av den samma så hör av dig till mig.

I början av mars är det dags för det sista gemensamma förberedelserna på kongressen i Israel. Överledarteam från världens alla hörn samlas utanför Tel Aviv (Ramat Gan) på Kfar Ha Maccabiah för att diskutera detaljer kring; invigningen/avslutningen, login, transporter, säkerheten, tävlingar, träningsmöjligheter med mera. Mycket ska falla på plats nu när det bara är 5 månader kvar. Vi åker ner till Israel med stora förhoppningar om att finna ett boende för våra juniorer som motsvarar våra krav. Vi ser fram emot att fortsätta vår dialog med andra nationer som ser ut som oss i förhållande till antal deltagare och grenar. Det är också med tillförsikt vi ser fram emot utvecklingen av vår påbörjade dialog med Maccabi GB (England) och med Maccabi Canada kring ett samarbete med våra juniorer. Detta arbete påbörjades vid förra kongressen och är tänkt att ta vid när vi ses i Israel. Vi tror mycket på detta och hoppas att vi kan berätta några spännande detaljer längre fram.

För att vi ska kunna göra göra denna resa till ett ännu bättre minne för dig som aktiv/ledare/förälder/supporter så skulle vi vilja veta hur du tänker och vad du ser framför dig kring sommarens 19:e makkabiad. Vad vill du ha av oss? Hör av dig och berätta, du når mig på mats@makkabiad.com

Som sagt, 140 dagar kvar och sedan är vi igång. Det här vill du inte missa!
Tack för att du lyssnade!

Mats Israelson
Överledare för den svenska Makkabiadtruppen 2013

Planering

Tempot höjs!

Vår enkla blogg är tillbaka – hörde jag ett jubel?

Sedan vi hördes av senast har mycket hänt – och mycket kommer att hända fram till avresan.
Dagarna blir bara färre och färre innan dagen D är här. Om lite drygt 160 dagar står vi laddade till tänderna för att få vara med om en upplevelse som vi sent kommer att glömma. Tillsammans med över 8000 idrottskillar och idrottstjejer kommer vi att vara samlade utanför Teddy Stadium i Jerusalem – för att få vara med om något som vi sent kommer att glömma. Att marschera in bakom den svenska flaggan som ett svenskt judiskt landslag – är en upplevelse som man bara måste vara med om.

Inom kort kommer vi att lägga ut en film från invigningen 2009 – håll utkik!

Innan vi står där, i värmen, och väntar (ja, för vänta kommer vi att få göra – Sverige heter ju som bekant Schwedia på hebreiska och detta stavas med den sista bokstaven (shin) i det hebreiska alfabetet…) så är det en hel del pusselbitar som ska hamna rätt. Listan kan göras lång och kanske hade dessa delar varit tråkiga om man lyfte dem från sitt sammanhang men om man har förmånen att jobba med detta som jag får göra i Svenska Makkabiförbundet, så är detta inte tråkigt! Att hela tiden se till helheten för vårt övergripande mål, gör att detta uppdrag både är roligt och ärofullt. Vill du vara med på ett hörn så hör av dig – vi har plats för alla som vill vara med och utveckla svenskt judiskt idrottsliv.

Tempot har som sagts skruvats upp de senaste veckorna och jag vet att det kommer bli än mer intensivt ju närmare vi kommer avresan till Israel. Den senaste tiden har vi bl a sett över ekonomin, diskutera möjligheter till hur var och en i truppen kan vara med och påverka sin egen avgift (vi återkommer till detta). Vi har dessutom varit i kontakt med reseplanerare, träffat designers för att se över vår utrustning och haft täta dialoger med ansvariga i Israel rörande det sportsliga, boendet och transporter.

Inom några veckor åker en delegation ifrån oss också ner till Israel för att vara med på den sista kongressen innan spelen – ett väldigt viktigt tillfälle som vi inte får missa. Jag återkommer med rapport från detta längre fram.

En annan sak som också har funnits med på agendan är vår nya hemsidan www.makkabiforbundet.com och dessutom sida på Facebook – om du inte varit inne och likat, så gör det nu på http://www.facebook.com/pages/Makkabiaden

Viktigt! Är det något speciellt du vill veta inför sommarens Makkabiad? Funderar du på var vi kommer att bo eller hur många nationer som kommer att deltaga i din gren? Dra dig inte för att fråga! På hemsidan finner du vart du ställer frågan.

Hoppas vi hörs och tack för att du ”lyssnade”!

Mats Israelson
Överledare för den svenska Makkabiadtruppen 2013

209 dagar kvar – till ett minne för livet!

Välkomna till vår enkla blogg!
Här kommer vi att berätta hur arbetet inför Makkabiaden fortskrider. Det kan bli en kort information om något spännande som händer här på vår nya hemsida eller i organisationen i stort. Det mesta kommer dock att handla om arbetet inför den 19:e Makkabiaden i Israel.

Det är nu bara 209 dagar kvar till spelen invigs i Israel. Vi vet att det då och där kommer att finnas ett gäng stolta svenskar som marscherar in i landslagets färger. Tillsammans med närmare 8000 aktiva och över 30 000 på läktarna kommer detta att bli ett fantastiskt minne och ingen kommer någonsin ångra att man fick vara med om detta.

Vi är mitt inne i planeringen för att se över vilka grenar som kommer att vara representerade i den svenska truppen. Just nu så ser det ut som att vi kan åka iväg med aktiva i; Golf, Schack, Judo, Juniorfotboll (både pojklag & flicklag), Bowling och Rodd. Vi hoppas att truppens storlek landar på cirka 70 personer. Allt är inte klart ännu och det finns plats för fler personer på resan – hör av dig till oss så ser vi vad som går att göra. Kanske är du Sveriges nya stjärnskott?

Med bland annat två juniorlag i fotboll så vet vi att många föräldrar, släktingar och vänner kommer att resa ner till Israel under denna tid för att själva få vara med om denna upplevelse. Och vi lovar, detta är en upplevelse både för den aktive men också för dig som supporter. Vi jobbar nu på att få tag i biljetter till invigningen så att alla svenskar ska kunna sitta ihop på läktaren – Svenska fans har man ju hört talas om… Mer information om detta kommer så fort vi vet något mer.

För att detta ska kunna bli den upplevelse som vi hoppas så behöver vi allas stöd både med tips, idéer, handlingskraft men också med det rent finansiella. Har ni några tips på hur vi kan få in pengar eller vill ni vara med och skänka en slant till detta viktiga ändamål så dra er inte för höra av er. Vi har redan nu ett par intressanta sponsringspaket som passar er alla (även nu efter chanukka). Er insats är viktigt för vårt svenska judiska idrottsliv.

Tack för att du ”lyssnade”!

Mats Israelson
Överledare för den svenska Makkabiadtruppen 2013